Valabilitatea uleiurilor esentiale

By

Un subiect controversat când vine vorba de valabilitatea uleiurilor esentiale. Pe sticluta scrie de ex. 2 ani, iar studiile în aromaterapie spun altceva. Haideti sa vedem cum stau treburile.

Valabilitatea nu este aceiasi pentru fiecare ulei esential, ci în functie de chimia pe care acesta o contine, ele se impart în trei grupe:

Uleiuri foarte sensibile

Aceste uleiuri au valabilitate un an de la deschiderea sticlutei. Trebuie pastrate într-un loc racoros, dar nu în frigider. Din aceasta grupa fac parte :

  • l-limone (pinoasele) cum ar fi: pinus sylvestris, pinus cembra, pinus mugo
  • d-limone (citricele) cum ar fi: toate uleiurile citrice obtinute din coaja prin presare la rece
  • Melaleuca alternifolia (Tea Tree) – 6 luni de valabilitate

Uleiuri mai putin sensibile

Aceste uleiuri au valabilitate 2-3 ani de la deschiderea sticlutei. Din aceasta grupa fac parte uleiurile din ierburi (lemongrass), mirt, lavanda si celelalte uleiuri din familia Lamiaceae.

 

Uleiuri de lunga durata

Uleiurile din aceasta grupa au o valabilitate de la 3-10 ani. Din aceasta grupa fac parte uleiurile bogate în Sesquiterpene, cum ar fi:

  • cele din lemn (cedru, lemn de santal, lemn de trandafir – 10 ani)
  • din rasina (tamâia – 10 ani)
  • radacini (vetiver -10 ani, iris – 10 ani, ghimbir – 5 ani)
  • frunze (patchouli – 10 ani)
  • petale (iasomie -10 ani, ylang ylang – 6 ani)

Nu am expus fiecare ulei în parte, pentru ca îmi ia foarte mult timp. Pentru cine doreste exact sa cunoasca valabilitatea uleiurilor esentiale, am creat un set de semne de carte aromate de 40 de bucati, în care am specificat la fiecare în parte valabilitatea uleiului.

Este important de stiut, ca în momentul în care un ulei esential cu valabilitate de 10 ani este amestecat cu un ulei cu valabilitate de 1 an, acest amestec va avea o valabilitate scurta, mai scurta de 1 an. În cazul amestecurilor uleiurilor esentiale cu cele vegetale, valabilitatea este aproximativ 2 luni.

Foarte important este, ca uleiurile, daca sunt respectate metodele de pastrare în sticluta de culoare închisa, ferite de lumini si la loc racoros ferite de calduri mari si nici în frigider, fara prea mult oxigen în sticluta, uleiul va avea valabilitatea lui. Daca un ulei a fost expus unor astfel de situatii, valabilitatea scade sau chiar poate fi deja oxidat si va provoca iritatii pe piele. Aici se încadreaza mai ales uleiurile citrice, pinoasele si melaleuca alternifolia.

Asadar, aveti grija va rog de uleiurile vostre sa fie frumos în sticlute pastrate.

cu drag

We also recommend

No Comments

Leave a Reply